Gezondheidsverklaring

Wanneer heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

Het RIVM heeft een gezondheidsverklaring voor iedereen van 13 jaar een ouder die van of naar Nederland reist verplicht gesteld. Hiermee wil de overheid verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Iedere reiziger vult vanaf 24 uur voor vertrek een eigen gezondheidsverklaring in en draagt deze bij zich op reis. Let erop dat u voor zowel de heen- als de terugreis een gezondheidsverklaring nodig heeft. Neem daarom ook een leeg formulier mee voor de terugreis.

Wat is een gezondheidsverklaring reizigers?

Een ‘gezondheidsverklaring reizigers’ is een door de overheid opgesteld formulier. Op dit formulier beantwoordt u een drietal vragen die betrekking hebben op uw gezondheid. Er wordt gevraagd of u op dit moment besmet bent met, of verdacht wordt van besmetting met COVID-19. Ook wordt er gevraagd of u in contact bent geweest met met iemand die besmet is met het coronavirus, of die verdacht is van besmetting. Als laatste dient u van een aantal symptomen die kunnen wijzen op een COVID19 besmetting, zoals koorts en hoesten, aan te geven of u deze in de afgelopen 24 uur heeft gehad.

Als u één van de vragen op de gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt krijgt u geen toestemming om aan boord van het vliegtuig te gaan.

U ontvangt de gezondheidsverklaring van uw touroperator of luchtvaartmaatschappij of u vindt hem op de website van de Rijksoverheid.

Waar moet ik mijn gezondheidsverklaring laten zien?

Wanneer u gaat vliegen kan er gedurende de gehele reis naar uw gezondheidsverklaring worden gevraagd. Doorgaans wordt in ieder geval door de luchtvaartmaatschappij gevraagd uw gezondheidsverklaring te tonen. Ook de douane of andere medewerkers op de luchthaven kunnen hierom vragen. Het daarom aan te raden uw gezondheidsverklaring op een plek te bewaren waar u hem makkelijk tevoorschijn kunt halen, zoals in uw handbagage.

Overige maatregelen

Zorg dus altijd voor een ingevulde gezondheidsverklaring wanneer u met het vliegtuig op reis gaat. Daarnaast is er een aantal andere maatregelen waarmee u rekening dient te houden tijdens uw reis. Houd waar mogelijk 1,5 meter afstand en draag een mondkapje op de plekken op de luchthaven waar dit verplicht is. Vergeet ook niet goed te informeren welke maatregelen er op uw reisbestemming gelden. Zo is het voor sommige bestemmingen verplicht om voor vertrek een coronatest PCR-test af te laten nemen. Goede reis!